Mijn speech is mijn cadeau voor jullie

Over mij persoonlijk

Waar ik voor sta als trouwambtenaar

Ik geloof in de kracht van echte verhalen. Het is mijn overtuiging dat ieder mens een verhaal in zich draagt wat het waard is om verteld te worden. Ieder mens verdient het om gezien te worden, helemaal op zo’n belangrijke dag als een trouwdag.

Juist op het moment dat iedereen die belangrijk is in je leven tegelijk aanwezig is, wil je dat er echt eer wordt gedaan aan wie jullie zijn en waar jullie samen voor staan. Dan wil je dat het verhaal klopt, betekenisvol is en mensen raakt. Dat is waar ik voor sta. Dat is het verhaal wat ik graag vertel.

Mijn speech voor jullie is mijn cadeau voor jullie, niet alleen voor jullie trouwdag maar ook voor daarna. Wat herlezen kan worden bij mooie en moeilijke momenten, en wat jullie hopelijk keer op keer doet inzien en ervaren hoe bijzonder jullie liefde is. En wat hopelijk net zoals jullie trouwfoto’s nog vele malen door jullie, jullie familie en vrienden, (en wie weet nog vele generaties hierna) erbij gepakt zal worden om jullie trouwdag te herbeleven.

‘Door de zorgvuldigheid waarmee ze haar woorden koos,
de humor die ze gebruikte en haar mooie stem,
timing en uitspraak, won ze niet alleen ons maar
alle aanwezigen voor zich in.’

Wie ik ben en waar ik van houd

Om enigszins een beeld te schetsen van wie ik ben en waar ik van houd heb ik een aantal kenmerken beschreven:

  • Alweer enige tijd getrouwd en moeder van twee jongens. Ik geniet volop met ze mee: aanmoedigen langs het hockeyveld, als het even kan grappen uithalen en niet moeilijk doen over het slagveld in de keuken als ze besloten hebben taart te bakken.
  • Mijn vader overleed toen ik 16 jaar was. Dat heeft er onder andere voor gezorgd dat ik het nog belangrijker ben gaan vinden om het maximale uit het leven te halen waarbij echt contact met mensen voor mij op de eerste plaats staat. Ofwel “Life is short. Take the trip. Buy the shoes. Eat the cake”.
  • Ik heb een hele brede interesse. Lees alles wat los en vast zit, kijk graag films en vind het belangrijk om met een open blik in het leven te staan.
  • Boeken lees ik het liefst Engelstalig. Voor het slapen gaan lees ik altijd een hoofdstuk (of eigenlijk twee, want als ik eenmaal aan het lezen ben vind ik het moeilijk om te stoppen!).
  • Volgens vrienden heb ik ook talent voor schilderen en kalligrafie, maar tot nu toe doe ik dit ter ontspanning.
  • De steden Leiden (waar ik studeerde), Delft (waar ik mijn man ontmoette) en Rotterdam (waar mijn lieve oma vandaan kwam) hebben een bijzondere plek in mijn hart. Daar horen de landen Amerika, Spanje en Portugal ook bij.
  • Als je wilt weten hoe ik me als trouwambtenaar onderscheid, kun je het beste dit lezen.

Hoe ik trouwambtenaar werd en mijn professionele achtergrond

Als 9-jarige maakte ik mijn debuut met presenteren in het openbaar: aan mij de eer om de nieuwe burgemeester van mijn toenmalige woonplaats toe te spreken. Wat was dat leuk om te doen!
Schrijven vond ik als kind heerlijk om te doen. Verhalen verzinnen en ze opschrijven in mijn schrift. En als het even kon, ze dan ook voordragen.

Na mijn universitaire studie in Leiden heb ik zowel bij grote als kleine bedrijven gewerkt. Mijn werkervaring strekt zich uit van het terrein van communicatie en marketing tot coaching.
Toen de fase kwam dat veel vrienden in onze omgeving gingen trouwen, werd ik regelmatig gevraagd om te speechen en nam ik ook wel eens de rol van de trouwambtenaar over.
In 2006 kwam het vak van trouwambtenaar echt op mijn pad, en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf, voltrek ik al meer dan 10 jaar huwelijken, en combineer ik het trouwen met opdrachten op het terrein van tekstschrijven en presenteren.

Rest mij nog een vraag: wie zijn jullie? Ik ontmoet jullie graag!

PS: Wil je nog meer over mij weten? Lees dan het interview op toptrouwambtenaren.nl , het kwaliteitscollectief van 4 buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand waar ik deel van uitmaak.